Zakelijk rijden, hoe zit dat eigenlijk fiscaal?

Als ondernemer kun je voordelig zakelijk rijden. Dit kan in je eigen auto, met een bedrijfsauto of door zakelijk te leasen. Welke vorm het gunstigst is, hangt van veel factoren af, waaronder de bijtelling.

Iedere kilometer die je voor jouw onderneming in de auto rijdt is zakelijk. Ongeacht in welke auto je dit doet.

Als je een auto op je eigen naam hebt staan, maar minder dan 500 kilometer per jaar privé met deze auto rijdt, beschouwt de Belastingdienst de auto voor de inkomstenbelasting als een zakelijke auto. Hier wordt je dan als zzp’er gedwongen de auto op naam van de zaak te zetten. Dit houdt in dat je alle gemaakte kosten zakelijk kunt aftrekken van de belasting. Hieronder valt onder meer de financiering van de auto, afschrijvingen en je kunt de btw aftrekken van de te betalen omzetbelasting.

Voorwaarde is wel dat je voor je eigen onderneming btw rekent. Omdat je minder dan 500 kilometer privé met de auto rijdt, word je niet voor bijtelling aangeslagen.

Ondernemers die blijven rijden in de auto die ze al hadden, mogen € 0,19 per kilometer van de winst aftrekken voor de zakelijke ritten die ze met een privéauto maken. Ook als je een auto huurt, mag je € 0,19 per zakelijk gereden kilometer van jeopbrengst aftrekken.

Omdat de auto een privé-aankoop is, mag je de btw van de aanschafprijs niet aftrekken. Het is wel toegestaan de btw op onderhoud en gebruik af te trekken voor zover de auto zakelijk wordt gebruikt.

Let op: voor de btw geldt woon-werkverkeer als privégebruik. 
Hierbij ga je uit van de verhouding tussen zakelijk en privé op jaarbasis verreden kilometers. Voor deze scheiding dien je een kilometerregistratie bij te houden.
Btw-tip

Btw die je betaalt over brandstof voor zakelijke ritten kun je terugvragen. Maar: alleen als je afrekent met een bankpas, creditcard of tankpas op naam van je bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *